Treinramp Harmelen - Joop Korf

Het ernstige treinongeluk bij Harmelen van maandag 8 januari 1962 met zijn uiteindelijk 93 dodelijke slachtoffers, laat ook mij nooit meer los.

Ook ik was die mistige maandagochtend met de trein onderweg naar Rotterdam om me, na een geslaagd weekeinde in Enschede, weer present te melden op de kta-cursus op de 9e (?)  verdieping van het districtspostkantoor Delftseplein. In Utrecht stapten we over in een andere trein, een blauwe engel. De trein die 's ochtends uit Leeuwarden was vertrokken met bestemming Rotterdam. Omdat de maandagochtendtrein zoals zo vaak vooral voor- en middenin vol zat met terugkerende weekendreizigers besloten we maar liever zover mogelijk naar achteren door te lopen. En inderdaad, in het allerlaatste treinstel waren nog voldoende staanplaatsen. Het plotseling afremmen van de trein gevolgd door een helse klap herinner ik me nog als de dag van gisteren. Net als de aanvankelijke stilte en vervolgens het gekerm van bekneld geraakte medereizigers.

Wat, als? Dat is inderdaad één van de dingen die ik me nog steeds afvraag bij het terugzien van de schokkende zwart-wit beelden van de treinramp. Dat de ernstig gewond geraakte Adje Daamen een stuk naar voren in dezelfde trein zat hoorden we pas 's avonds. Hadden eigenlijk ook niet gedacht dat Ad ook in de ramptrein zat omdat hij immers uit Breda kwam. Niet wetend dat hij het weekend op bezoek was geweest bij iemand in, ik meen, Nijmegen. Pas maandag na de middag slaagde ik er vanuit het Posthuis in om telefonisch contact te krijgen met mijn bezorgde familie. Die al snel via de radio hoorden van de ernst van de treinramp. En zelfs al voorzichtig rekening hielden met het ergste scenario. Enige tijd later, in de laatste fase van zijn herstel, keerde Ad Daamen weer terug op kamer 6 van het Posthuis.

Ook Johan Hoezen, Rinse Elsinga, Hans van Doesburg, Lume Hoogerhuis, Magnus Souverein, Egbert Haarman, Bertus de Jonge, Ab Siegrist en Bouke Bijsterbosch zaten in deze trein en maakten het ongeluk mee.

Aanvulling ontvangen van Lume Hoogerhuis: Is een monument geplaatst op de plek van de ramp. Bij de herdenking van het feit dat de ramp 50 jaar geleden heeft plaatsgevonden mocht Lume zijn verhaal doen op Omrop Fryslan.

Hieronder dat interview:

 

Treinramp bij Harmelen