De Vrijdagavonden

Op vrijdagmiddag ging vrijwel iedereen naar huis. Maar niet altijd en niet allemaal. Er waren over het algemeen nog wel een paar jongens in huis. Sommige omdat ze op de avondmulo zaten en rond een uur of tien terugkwamen. En sommige omdat ze misschien geen zin hadden om thuis, op vrijdagavond en op zaterdagmorgen vroeg, mee te moeten helpen met het melken van de koeien.

Op die vrijdagavonden kwamen de nog aanwezige jongens boven in de privé woonkamer.

Eerst allemaal een kopje koffie maar daarna kwamen de flessen op tafel. Veel flessen. Zowel Dhr. Jabaaij als zijn vrouw konden zich goed inleven in het aanstaande weekend en schuwde een drankje niet. En natuurlijk dronk (bijna) iedereen mee.
Maar de drank raakte ook weleens een keertje op en dan ging Rinus Hoogesteger naar de avond/nachtslijterij om nieuwe voorraad te halen.
En omdat hij toch al in de auto zat nam hij vaak nog wat gebraden haantjes mee. Ik meen dat hij die haalde bij Hoki Poki op de Nieuwe Binnenweg want die was heel de nacht open.

Ook kwamen er soms dingen op tafel die voor die tijd echt bijzonder waren. Toastje met Boursin. Wie had dat ooit eerder geproefd!

Er werd heel veel gelachen en gepraat op die avonden en de hele samenleving werd besproken en ter plekke even veranderd.
Maar mensen met een slokje op kunnen ook leuke grappen verzinnen. Want Nico Dijkema moest een keer de volgende ochtend nog vroeg werken en lag al op bed. Het ietwat beschonken gezelschap heeft toen, om half twee 's nachts, in het hele Posthuis de klokken op vijf uur gezet en Nico geroepen.

Hij vertelde later dat hij het wel heel erg stil en donker vond op de weg ......